Zeven tips over schoenen voor de bruidegom

24 mei, 2017

Zeven tips over schoenen voor de bruidegom

Het trouwseizoen is losgebarsten. Bij trouwen hoort kleding en bij kleding horen schoenen. Over de schoenen van de bruid is veel gezegd en geschreven, maar de schoenen van de bruidegom zijn minstens zo belangrijk. Daarom zeven tips voor mannen die schoenen gaan kopen voor hun bruiloft.

1) Neem je broek mee
Neem de broek van je trouwpak mee als je schoenen gaat kopen. Het is belangrijk dat beiden bij elkaar passen en zeker niet alleen qua kleur. De lengte en de pasvorm van de broek bepalen ook wat voor soort schoenen er goed onder staan.2) Maak het niet te clownesk
De tijd dat je geen zwarte of bruine schoenen onder een blauw pak mocht dragen is voorbij. Qua kleurcombinaties is er veel meer mogelijk. Maar mijn advies is wel: ga op een bruiloft niet over de top. Als je gaat voor opvallende schoenen, kies van voor een neutraal overhemd. Je loopt anders het risico dat je er als een clown uit gaat zien.

3) Koop een bijpassende riem
Draag je een riem, zorg dan dat ie matcht bij je schoenen. En niet ongeveer dezelfde kleur, maar kies een paar schoenen en een riem die voor elkaar zijn gemaakt. Wij verkopen riemen die voor minimaal 95 procent (het blijft immers een natuurproduct) overeenkomen met het bijpassende paar schoenen.4) Denk aan de etiquette: schoenen mét veters
Ik zal nooit zeggen dat dingen per se moeten, want je kunt altijd je eigen draai geven aan etiquette. Maar ik vind het mooi dat er bepaalde ongeschreven regels zijn voor trouwkleding. Bij trouwen horen van oudsher lage leren schoenen mét veters en een dunne, al dan niet leren, zool. Ik zal dat daarom ook meestal adviseren. Bij een bruiloft in de winter kunnen de schoenen iets hoger zijn dan in de zomer.

Over veters gesproken: kruislings strikken is volgens de etiquette een doodzonde bij elke nette schoen. Strik ze horizontaal. Zeker op je bruiloft.5) Loop je schoenen in
Veel mannen zijn op hun trouwdag van ongeveer 8 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s nachts in touw en bijna al die negentien uur heb je je schoenen aan. Als je loopt op goede schoenen die niet zijn ingelopen, dan ga je die dag waarschijnlijk nog heel vaak aan de persoon denken die je die schoenen heeft verkocht. Dat wordt alleen nog maar versterkt bij mannen die normaal gesproken nooit op leren schoenen lopen, en dat zijn er best veel.

Koop je schoenen daarom ruim van tevoren en loop ze goed in. Ook als je aanstaande de schoenen nog niet mag zien; maak gebruik van de mogelijkheid als ze even de deur uit is en ga een rondje lopen.

6) Denk aan de dag na de bruiloft
Een trouwschoen is meestal niet de meest goedkope schoen, dus ik vind het heel logisch dat mannen ze niet voor één dag kopen. Dat je schoen ook goed past onder een ander pak of onder je jeans is wel zo handig. We zien dat donkerkleurig cognac als kleur heel populair is op dit moment, en dat komt onder andere omdat die kleur bij veel gelegenheden en veel soorten broeken past.

7) Laat je adviseren door specialisten
De ene maat 45 is de andere maat 45 niet. Net zoals je een trouwpak ook niet in XL of M koopt, geldt dat ook voor schoenen. De schoenen van Van Bommel werken bijvoorbeeld met breedtematen. Dat kan, voor het comfort, heel belangrijk zijn op een dag dat je veel moet staan. Een specialist kan jou precies vertellen welke schoen het beste bij jouw voeten past.In een goede schoenenwinkel krijg je advies over alle punten die hierboven zijn genoemd. Je zult naar buiten gaan met mooie en goed zittende schoenen die passen bij de rest van je kleding en vooral ook bij jou als persoon.