Schoenen staan ergens voor

09 december, 2017

Schoenen staan ergens voor

Ik heb de afgelopen maand stiekem genoten van de commotie over de witte schoenen van minister en vicepremier Hugo de Jonge. Er werd bij ons in de winkel veel over gesproken en alleen al daarom vond ik zijn actie succesvol.

Of het mooie schoenen zijn, daar kun je over twisten. Om eerlijk te zijn: het is zeker niet mijn smaak. En toch was ik blij met zijn statement. Waarom moeten ministers er allemaal hetzelfde uitzien als je naar hun pak en schoenen kijkt? Je mag zijn wie je bent. Schoenen staan ergens voor, ze zijn het verlengde van je persoonlijkheid. De trend dat mannen ook op mogen vallen met schoenen is zo’n twintig jaar geleden ingezet, maar er is nog een lange weg te gaan, zo blijkt maar weer.

Etiquette
Natuurlijk zijn er grenzen. Dat een begrafenisondernemer andere schoenen draagt dan de zanger van een band lijkt me logisch. Maar de etiquette mogen best met hun tijd meegaan. Als we juffen en meesters aan mogen spreken met jij in plaats van u, mag een minister gerust iets anders dragen dan alleen zwarte of bruine schoenen. Zeker geen sneakers onder een pak, als het aan mij ligt. Maar wel schoenen met een persoonlijke touch.

kerst-schoenen-nijmegen

Feestdagen
Opvallen met schoenen kan natuurlijk ook tijdens de feestdagen. Kerstmis en de nieuwjaarsborrels zijn goede momenten om mooie schoenen uit de kast te halen. Of om nieuwe schoenen voor te kopen. Dat merken wij in de winkel: begin december is er altijd heel duidelijk een piek te zien in de verkoop van hakken voor vrouwen en nette schoenen voor mannen.

Warm
Als de dresscode bij het kerstdiner iets minder chique is, dan kun je ook voor warme schoenen gaan. De schoenen van Panama Jack, met bontvoering, passen natuurlijk heel goed bij deze tijd van het jaar en zijn tegelijkertijd ook stijlvol.

kerst-mvdven-schoenen

Groen moet je doen
Als ik kijk naar de kleur van nette schoenen, dan blijft cognac populair bij mannen. Bij vrouwen is groen heel duidelijk het nieuwe zwart. Groen was altijd een ondergeschoven kindje. Vroeger zeiden ondernemers in de schoenenbranche vaak ‘Groen kost poen’ tegen elkaar. Nu zou ik willen zeggen: ‘Groen moet je doen’. Zelfs bij mannen begint die kleur heel langzaam aan een opmars.

Cadeautip
De feestdagen zijn ook een tijd van cadeaus. Daarom wil ik ook nog een paar cadeautips geven. Denk bij mannen eens aan sokken of een riem. En bij vrouwen aan een tasje of een sjaal. Ik weet zeker dat je daar veel mensen blij mee kunt maken.

En over feestdagen gesproken… Uiteraard wens ik iedereen heel gezellige dagen toe, en ook alvast een prachtig 2018!