Marts Blog

Plein ’44, een plein met een verhaal

13 maart, 2018

Plein ’44, een plein met een verhaal

Toen mijn opa in 1956 met M. van de Ven Schoenen begon zat Nederland midden in de wederopbouw. Die wederopbouw was letterlijk te zien op Plein ’44, de locatie van de schoenenwinkel. Het is de plek waar we nog steeds zitten en waar ik nooit weg wil.

Bij Nijmegenaren is het verhaal achter Plein ’44 bekend, maar daarbuiten vaak niet. In de middag 22 februari 1944 werd het centrum van Nijmegen zwaar getroffen door een bombardement. Daarvoor waren niet de Duitsers verantwoordelijk, maar de geallieerden. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over wat er die dag gebeurde, maar door een opeenstapeling van fouten werden er minimaal 800 mensen – en waarschijnlijk een stuk meer - gedood. Daarmee is het één van de grootste bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

plein-44-wo2-bombardement

Speciale plek
Het bombardement vernietigde de Nijmeegse binnenstad volkomen en wat nu Plein ’44 is was plat gevaagd. In 1950 werd begonnen om dat op te bouwen en toen werd ook de naam gekozen. Door de geschiedenis heeft het plein een verhaal. Hoewel de groep mensen die het bombardement heeft meegemaakt natuurlijk steeds kleiner wordt, merk je dat dit een speciale plek voor Nijmegen is. Zeker tijdens de jaarlijkse herdenking op 22 februari.

plein1944-na-wo2

Lelijkste plein van Nederland
Er gebeurde altijd veel op Plein ’44. Kermissen, de markt, de zomerfeesten, concerten... Daarnaast was er lange tijd een parkeerplaats. Het voelde daarom echt als het hart van Nijmegen. Mede daarom hebben mijn opa, mijn vader en ikzelf altijd veel plezier beleefd op deze locatie. Maar de parkeerplek verdween. Het plein moest een ontmoetingsfunctie krijgen, maar daarvoor miste het de uitstraling. Vanaf het begin van deze eeuw kwam er veel onduidelijkheid over de bestemming van het plein en vonden er ook steeds minder activiteiten plaats. Plein ’44 begon te
verpauperen en werd op een gegeven moment zelfs verkozen tot het lelijkste plein van Nederland.

Verbouwing
Maar plannen voor een renovatie werden gelukkig concreet en in 2010 begon de verbouwing. Vier jaar lang was het plein een bouwput. Dat waren natuurlijk geen leuke jaren voor ons, want de winkel was lastig te bereiken. Dan kun je zelf nog zo hard je best doen op mooie collecties, maar zulke externe omstandigheden heb je niet in de hand. Maar ook in die jaren heb ik nooit overwogen om te verhuizen. Deze plek hoort bij ons. Onze geschiedenis is een deel van wie we zijn en daar hoort dit pand op deze plek bij.

Wat daarbij ook meespeelt: we hebben door de jaren heen een hechte band opgebouwd met veel andere winkels en bedrijven op het plein. Er zitten hier namelijk erg veel gepassioneerde ondernemers met mooie en vaak zelfstandige zaken.

In 2014 was de verbouwing klaar. We waren erg blij met het resultaat. Het plein is sindsdien goed bereikbaar, vooral met de bus. Dat is onder andere ideaal voor iedereen die iets bestelt op Marts Schoenen en het zelf op wil komen halen. Bovendien is het nu zeker niet meer het lelijkste plein van Nederland en is er veel meer leven in de brouwerij. Dat merken we ook duidelijk in de winkel.

Thuis
Maar er blijft natuurlijk altijd wel wat te wensen over. Ik zou persoonlijk graag willen dat er elke maand iets georganiseerd wordt en dat het plein nog meer een  terrasfunctie krijgt zodat het weer echt bij het centrum hoort. Maar of dat nu wel of niet gebeurt: wij voelen ons hier prima thuis.

Lees verder →

Schoenen staan ergens voor

09 december, 2017

Schoenen staan ergens voor

Schoenen zijn het verlengde van je persoonlijkheid plus enkele tips voor de dresscode tijdens de feestdagen en een hele verrassende schoenenkleur!

Lees verder →

In de voetsporen van pioniers

05 oktober, 2017

In de voetsporen van pioniers

Over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen, de pasvormzaak, het bureau en de opening van meerdere M. van de Ven filialen.

Lees verder →

Trots op de Vierdaagse

11 juli, 2017

Trots op de Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse, samen met de Vierdaagse Feesten een uniek en bijzonder evenement voor de stad, maar ook voor onze winkel.

Lees verder →

Zeven tips over schoenen voor de bruidegom

24 mei, 2017

Zeven tips over schoenen voor de bruidegom

Het trouwseizoen is losgebarsten. Bij trouwen hoort kleding en bij kleding horen schoenen. Over de schoenen van de bruid is veel gezegd en geschreven, maar de schoenen van de bruidegom zijn minstens zo belangrijk. Daarom zeven tips voor mannen die schoenen gaan kopen voor hun bruiloft.

1) Neem je broek mee
Neem de broek van je trouwpak mee als je schoenen gaat kopen. Het is belangrijk dat beiden bij elkaar passen en zeker niet alleen qua kleur. De lengte en de pasvorm van de broek bepalen ook wat voor soort schoenen er goed onder staan.2) Maak het niet te clownesk
De tijd dat je geen zwarte of bruine schoenen onder een blauw pak mocht dragen is voorbij. Qua kleurcombinaties is er veel meer mogelijk. Maar mijn advies is wel: ga op een bruiloft niet over de top. Als je gaat voor opvallende schoenen, kies van voor een neutraal overhemd. Je loopt anders het risico dat je er als een clown uit gaat zien.

3) Koop een bijpassende riem
Draag je een riem, zorg dan dat ie matcht bij je schoenen. En niet ongeveer dezelfde kleur, maar kies een paar schoenen en een riem die voor elkaar zijn gemaakt. Wij verkopen riemen die voor minimaal 95 procent (het blijft immers een natuurproduct) overeenkomen met het bijpassende paar schoenen.4) Denk aan de etiquette: schoenen mét veters
Ik zal nooit zeggen dat dingen per se moeten, want je kunt altijd je eigen draai geven aan etiquette. Maar ik vind het mooi dat er bepaalde ongeschreven regels zijn voor trouwkleding. Bij trouwen horen van oudsher lage leren schoenen mét veters en een dunne, al dan niet leren, zool. Ik zal dat daarom ook meestal adviseren. Bij een bruiloft in de winter kunnen de schoenen iets hoger zijn dan in de zomer.

Over veters gesproken: kruislings strikken is volgens de etiquette een doodzonde bij elke nette schoen. Strik ze horizontaal. Zeker op je bruiloft.5) Loop je schoenen in
Veel mannen zijn op hun trouwdag van ongeveer 8 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s nachts in touw en bijna al die negentien uur heb je je schoenen aan. Als je loopt op goede schoenen die niet zijn ingelopen, dan ga je die dag waarschijnlijk nog heel vaak aan de persoon denken die je die schoenen heeft verkocht. Dat wordt alleen nog maar versterkt bij mannen die normaal gesproken nooit op leren schoenen lopen, en dat zijn er best veel.

Koop je schoenen daarom ruim van tevoren en loop ze goed in. Ook als je aanstaande de schoenen nog niet mag zien; maak gebruik van de mogelijkheid als ze even de deur uit is en ga een rondje lopen.

6) Denk aan de dag na de bruiloft
Een trouwschoen is meestal niet de meest goedkope schoen, dus ik vind het heel logisch dat mannen ze niet voor één dag kopen. Dat je schoen ook goed past onder een ander pak of onder je jeans is wel zo handig. We zien dat donkerkleurig cognac als kleur heel populair is op dit moment, en dat komt onder andere omdat die kleur bij veel gelegenheden en veel soorten broeken past.

7) Laat je adviseren door specialisten
De ene maat 45 is de andere maat 45 niet. Net zoals je een trouwpak ook niet in XL of M koopt, geldt dat ook voor schoenen. De schoenen van Van Bommel werken bijvoorbeeld met breedtematen. Dat kan, voor het comfort, heel belangrijk zijn op een dag dat je veel moet staan. Een specialist kan jou precies vertellen welke schoen het beste bij jouw voeten past.In een goede schoenenwinkel krijg je advies over alle punten die hierboven zijn genoemd. Je zult naar buiten gaan met mooie en goed zittende schoenen die passen bij de rest van je kleding en vooral ook bij jou als persoon.

Lees verder →

Drie generaties Mart

10 mei, 2017

Drie generaties Mart

Met trots draag ik de naam Mart. Dezelfde voornaam als die van mijn vader en mijn, jammer genoeg overleden, opa. We zijn drie generaties Mart van de Ven met niet alleen dezelfde voor- en achternaam, maar ook met dezelfde passie. Een passie voor schoenen.

Mijn opa begon in 1956 het bedrijf M. van de Ven Schoenen, mijn vader nam het in 1976 over en ik mag sinds 2009 hun mooie werk voortzetten. Ik ben nooit gepusht om dat te doen, eerder tegengehouden. Maar als kind groeide ik op in de schoenenwinkel en de liefde die toen ontstond is nooit meer verdwenen.

drie-generaties-mvandeven-schoenen

Cadeau
Op mijn twaalfde hielp ik al mee in de zaak. Toen ik veertien was mocht ik, doordat er iemand uitviel, voor het eerst naar een schoenenbeurs. En als cadeau voor mijn middelbareschooldiploma kreeg ik van mijn vader een uitnodiging om mee te gaan naar een andere beurs, in Milaan. Ik kon me geen mooier cadeau wensen.

Familiebedrijf
Ik ben trots op ons familiebedrijf. Gelukkig is de tijd voorbij dat er lacherig wordt gedaan over familiebedrijven. De crisis heeft bewezen hoe sterk en solide de meeste van dat soort bedrijven zijn. Onze gewaardeerde leverancier Van Bommel is daar een mooi voorbeeld van. Zij zijn al toe aan de negende generatie en zijn nog steeds vernieuwend en succesvol.

Belangrijk
Als ik mijn vader of mijn ooms en tantes spreek, dan voel ik hoe belangrijk de schoenenwinkel voor de familie Van de Ven was en nog steeds is. Ik hoor op die momenten ook verhalen waaruit blijkt dat het niet altijd makkelijk is geweest. Over een zaterdag waarop in totaal 11 gulden omzet werd behaald, bijvoorbeeld. Die verhalen over de geschiedenis motiveren mij enorm. Er is iets heel moois opgebouwd en dat wil ik voortzetten.Cultuur
Ik vind dat wij ook in onze cultuur een echt familiebedrijf zijn. Het team waarmee we werken is dan misschien letterlijk gezien geen familie, maar het voelt wel zo. Ook voor de klanten. Eén werknemer werkt al 45 jaar bij ons. Een ander 30 jaar.

personeel-m-vd-ven-schoenen


Klantenkring
Op die manier zijn we wie we zijn: een warm bedrijf met vertrouwde gezichten en veel ruimte voor persoonlijk contact. Dat combineren we met jarenlange ervaring en een grote hoeveelheid kennis die we in al die tijd hebben opgebouwd. We hebben een klantenkring die daarbij past. Een deel daarvan hoort eigenlijk ook bij de familie, maar daarnaast zijn er ook steeds nieuwe mensen die onze twee winkels op Plein 44 in Nijmegen of die in Zeist weten te vinden.

Webshop
Ook als familiebedrijf moet je niet stil blijven staan. Zo kan een winkel vandaag de dag bijna niet meer zonder een goede webshop. We begonnen een paar jaar geleden met Het Schoenencafé, maar die naam paste niet bij ons en zorgde, door het woordje café, voor verwarring. In de zoektocht naar betere naam kwamen allerlei exotische ideeën langs. Maar we kregen nergens een warm gevoel bij.

Antwoord

Het antwoord was uiteindelijk even voor de hand liggend als mooi. Het bedrijf is de afgelopen zestig jaar geleid door drie generaties Mart met een passie voor schoenen. Dus is er geen enkele andere naam meer geschikt voor de webwinkel dan Marts Schoenen. Via deze site kunt u online schoenen kopen van de merken Panama Jack, Van Bommel, Pikolinos en Mephisto.

mvandeven-schoenen-nijmegen-interieur

Dochtertje
Stiekem denk ik natuurlijk al wel eens na over de vierde generatie. Zeven maanden geleden werd ik voor de eerste keer vader. Maar om ons dochtertje ook Mart te noemen ging ons toch een stap te ver.

Lees verder →